A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2019. február 1. péntek

2019.02.16. 22:48 muvtkorhmv

 

 

 

Ismét Zsuzsinkat hallgattuk a mai alkalommal, hiszen legutóbb nem fejeztük be a térképészet és Vermeer festészetének kapcsolatát, ha hosszan hallgattuk is Tagtársunkat A festőművészet hátterében lévő óriás térképről Fogarasy Miklós és Svetlena Alpers eltérő szemléletű munkái alapján. Nagyon közel került Csoportunk a Delft látképe című tájképhez/városképhez: oly igen beszédes kinagyításokban láthattuk a festmény részleteit, hogy – akár hajdan Hieronymus Bosch vagy id. Pieter Bruegel esetén – már-már az az érzésünk támadt, hogy a nagyítás lehetősége végtelen. Nincsenek határok a kép világához történő közelhajolásban. Eközben mind újabb részleteket, stílusárnyalatokat fedeztünk fel a festményen, szinte elindulhattunk volna mi magunk is mind beljebb az „Északi Delphoi” kanyargós utcácskái, csatornái mentén… Azt is megérteni véltük mindeközben, hogy miért sajátítja ki oly sok modernista irányzat magának mint őst, Vermeert és érzékeny stílusmozgású világát.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr4914631334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.