A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2019. július 5. péntek

2019.07.05. 22:35 muvtkorhmv

 

 

Ormos Zsuzsink teljesítette múlt órai ígéretét, és befejezte a Rembrandt-önarcképekről tartott előadás-kettősét, mindnyájunk örömére. Kiváltképp egy kései, Londonban található arcképről esett sok szó, ahol a háttérben két kitöltetlen, épp csak körülrajzolt óriási kör keretezi, ill. közöli a festő mondhatatlan, utánozhatatlan figyelmű arcát. És volna még itt valami, amit lényegében nem látunk, de elhiszünk Rényi professzornak – egy festővászon eleje (csupán sarka által jelezve alig láthatóan), melyen a két kör-rajzolat volna felfestve, Giotto hajdani köre nyomán mint az önarckép háttere… Hát erről a rejtelmes értelmű képről értekezik honlapról letöltött előadásában Rényi András, s ezt hallgattuk meg a mai órán. Képzeletben összevetve a problémát a Las Menínas felénk magát soha meg nem mutató óriásvásznával, illetve Magritte belga szürrealista néhány inspiratív és provokatív képével.

Legközelebb a mese a szilvásváradi kis útról fog szólni, utána pedig Szentpétervár barokkjával és személyes emlékeivel folytatjuk: utóvégre is – nyár van! Jöhetnek az extrák!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr4514928080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.