A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2019. augusztus 16. péntek

2019.08.17. 09:59 muvtkorhmv

 

 

A mai augusztusi reggelen ismét Juditunkat hallgattuk, aki Rembrandt prófétáiról beszélt nekünk, vetítés kíséretében. Rembrandt, tudjuk, igen közel állott a Bibliához, kivált annak ószövetségi könyveihez. Maga, vallásos elkötelezettségére nézve, talán mennonita volt, de zsidókkal vette körül magát, őket festette, élete jelentős részeiben zsidó negyedben lakott. Az ószövetségi próféták, nazírok, bírák, királyok, vezérek, hősök, pátriárkák élete, sorsa, tettei kivált érdekelték. Ebből néztünk meg egy erős válogatást, ahol Jutkánk jóvoltából mind festményt, mind rézkarcot nem egyet láttunk, melyeket korábban sosem.

Az óra utolsó harmadában a Bírák Könyvébe pillantottunk bele, keresve a zsidó nép ősidejének első vezetőit, hogy majd továbbléphessünk a Királyok és Próféták kora felé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr10015013364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.