A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2012. május 25. péntek

2012.05.27. 16:23 muvtkorhmv

Önképzőköri foglalkozás helyett extra

Tótkomlós (nemcsak) záridőben

 

Közel egy éve készült csoportunk Tótkomlósra, ahol a Hódmezővásárhely-Szegedi Kép–Szöveg Testvérület (melynek elnöke Önképzőkörünk vezetője) és a Tótkomlósi Digitális Archívum „Tótkomlós záridőben” című fotópályázatának eredményhirdetésére és a 61 legjobb alkotásból készült kiállításnak a megnyitójára utaztunk.

 Szokásunk szerint nem elégedtünk meg a kiállítás-megnyitón való részvétellel.

Felkerestük a békési kisváros szimbólumát, az 1795-ben, barokk stílusban épült Evangélikus  templom monumentális épületét.

Ezt követően utunk a Szlovák Tájházba vezetett.

Az 1886-ban vályogból épült, nádfedeles tetejű (szoba – konyha – szoba – kamra – istálló) az ország első tájháza volt! Falakat régi színes virágmotívumú festés díszíti. A köznapi sütő-főző edények, fazekak, lábasok, valamint az első szobában látható díszes párnákkal vetett mennyezetes ágy, a festett virágos sarokpad, a cifrán szőtt vagy hímzett törölközők mind a népi hagyományokat mutatják be. A hátsó szoba ma Tomka Judit Tótkomlós kiemelkedő népművésze, a tótkomlósi amatőr színjátszás szervezője tiszteletére berendezett emlékszoba.

 A Szép utcai Szlovák Emlékházat a várossá nyilvánításkor, 1994. április 22-én avatták fel.

Az országosan védett műemlék ház utcai homlokzata előtornácos, oszlopos, teteje náddal fedett, kéménye boltíves. Az Emlékház ad helyet a Szokolay Sándor fafaragó- és festőművész hagyatékából berendezett emlékszobának, amit már régóta szerettünk volna látni.

 A belvárosba visszatérve jó hangulatú pizzázás során pihentük ki a délelőtti sétát, majd következett a kiállítás megnyitója, ahol Závada Pál író (Tótkomlós méltán neves szülöttje) mondott köszöntőt.

A tárlat megtekintésére Önképzőkörünk vezetője invitálta a megjelenteket. A résztvevők figyelmébe ajánlotta néhány más fotóval együtt, csoporttársunk, Spissák Lajos: A termés című kiállított alkotását.

 

A pályázatot Szarka Klára fotótörténész, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke értékelte.

 „…A fotópályázat célja az volt, s az most is, hogy a meghirdető szervezet a legjobb 61 fényképből létrehozandó kiállítással, a nyertesek díjazásával, a tárlatot körülépítő rendezvényekkel (alkotói műhelybeszélgetés, vetítések, nyilvános beszélgetések, tárlatvezetések, tótkomlósi nyílt napok a város jeles szülötteinek visszahívásával stb.) az

országos figyelmet a szeretett városra, annak a széles közönség előtt kevéssé ismert természeti és művelődéstörténeti értékeire irányítsa.

Mint a pályázati anyag bírálójának, a zsűri elnökének módomban állt tüzetesen megvizsgálni a beérkezett hatalmas anyagot (60 pályázó, 1110 fotó, nem egy közülük nemhogy a megye-, de az országhatáron túlról!): kiváló munkák gyűltek össze…”

                                                                                                                                             Bagi Mária

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr624549180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása