A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2014. augusztus 8. péntek

2014.08.09. 23:32 muvtkorhmv

 

Visszatekintettünk e heti foglalkozásunkon gyönyörű bakonyi kirándulásunkra: Haranghyné Ancika fotói máris hadrendbe álltak, hogy utunkon részt venni nem tudó csoporttársaink is részesüljenek a sok jónak legalább a látványából s a meséből, amit hozzá tudtunk fűzni.

Napról napra haladva vettük át a látottakat a Zirci Apátság részletes megtekintésétől, hosszú sétánktól a romkerten, szobor-bejáráson át a gyönyörű könyvtárig, a könyvtár ritkaságaiig, a mennyezet díszeiig, a szépen nevelt kertekig. Utána már Bakonybél következett a fotókon, Máriánk pontos menetrendje szerint: a rokonszenves szállás, a közeledő vihar a pipáló hegyek felett, a vidám falatozás az első estén, kisebb kirándulásaink, sétáink a környékben (szigorúan a 30 fokot meg nem haladó lejtőn!) – s az időjárás is kedvezett nekünk, az előrejelzések ellenére.

Kirándultunk a környező hegyen-völgyön a kisvonattal („Csi-Hú”, a Nyírségből), sok megállóval, sétával, jó történetekkel, jó levegővel, s Marikánk ez évi meglepetése a Kis-Gyilkos tó volt, az erdélyi félelmes, 10 méteres természetes víz-beszakadás szelídebb kisöccse: szépséges, poétikus vidék.

A Csillagdáról nem is szólok: ehhez a mi tudásunk kevés, érdeklődve, ámulva hallgattuk a fiatal fizikus hallgatóbarát előadását, s a mi sosem felejthető, szeretett Lajosunkra gondoltunk, aki mindebből mindent értene, s utóbb szépen el is magyarázná nekünk. Sajnos a napkitöréseket s az augusztusi ég csillagait nem láthattuk: ennyire azért nem volt jó az idő, de Szabinánkat így is elkápráztattuk a látottakkal…

Végül a Borostyán-forrás, majd a Szent Mauritius monostor az arborétummal, s vége lett a vetítésnek – vége lett a kirándulásnak. Köszönünk mindent a mi Máriánknak, s egymásnak, az állandó, kikezdhetetlen jó hangulatért.

A következő alkalommal visszatérünk Bruegelünkhöz, méghozzá algyői Annánk Mizantrop-előadásával!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr696591015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rpiroska 2014.08.26. 13:24:36

Hubertlaki - Gyilkos –tó. Mesterségesen felduzzasztott tó, nagyon hasonlít erdélyi testvéréhez. Tele van elszáradt fák csonkjaival, amelyeken, megtelepedtek, a környező erdő növényei. A legenda szerint nevét Szent Hubertusról kapta, aki eleinte kicsapongó életet élő herceg volt, de egy nagypénteki vadászat alkalmából fénylő keresztet látott egy gyönyörű szarvas agancsai között. Ennek hatására megtért és remete, majd pap végül pedig püspök lett. A X századtól pedig a vadászok védőszentje lett.

muvtkorhmv 2014.08.29. 21:36:02

@rpiroska: Köszönjük szépen Piroska!
süti beállítások módosítása