A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2017. október 27. péntek

2017.10.28. 10:52 muvtkorhmv

 Vastaps és 4 szál virág: ennyiben volna összegezhető metaforikusan mai önképzőköri foglalkozásunk, és köszönjük az élményt és tudáskapszulát Bagi Marikánknak!

A Carracci-fivérek volt mára a tét és az ajándék, hogy mielőtt még a mord naturalista, a zseniális és fékezhetetlen (de azért szerethető is! lásd: Loretói Madonna) Caravaggio művészetének megismeréséhez, feldolgozásához kezdenénk – vizsgáljuk meg kortársa, a jóval hagyománytisztelőbb, jószerével még az érett reneszánszban gyökerező mester-hármas Annibale nevű, legjelentősebbnek tartott tagját.

Eleinte a bemutatott festmények oly igen emlékeztettek Raffaello klasszicizmusára, hogy aggódnunk kellett: meg tudjuk-e egyáltalán pillantani Carracci egyszeriségét, sajátlagosságát, csak őt jellemző stílusát; s meg tudjuk-e pillantani a reneszánsz jegyek mellett a barokkot is. A hosszú prezentáció végén mindkét kérdésre választ kaptunk, dilemmáink feloldódtak. Olykor még a manierizmus keze-érintését is megéreztük Annibale ecsetjén, de leltünk egészen elképesztően modern képeket is, melyek messze meghaladni látszottak a barokkot. Emlékezetes, igen tartalmas óra volt, melynek végére elhatároztuk: barokk virágcsokrunkhoz a két itáliai s az egy németalföldi rózsa mellé egy spanyolt is vázába helyezünk 2018-as Nyíltunkra.

Legközelebb azonban az Őszi tárlat díjnyertes festőnőjének, Ilona Keserü Ilonának a munkásságával fogunk foglalkozni, még mielőtt Elek András tárlatvezetését meghallgatnánk. Számítunk Ancikánk felkészülésére, referátumára…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr8913111552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása