A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2020. szeptember 25. péntek

2020.09.26. 10:24 muvtkorhmv

 

 

 

Az Art.Pagony a legfelnőttiesebb, legbölcsebb, derűsen óvatos és óvatosan derűs öntevékeny csoport a Hazában… Járunk a foglalkozásokra, senki sem riadozik, feltesszük a maszkot, kapkodjuk a levegőt, már, ami átjön a vékony perkálon; és a barokk kastélyokkal, oltárokkal, ill. -- a mai alkalmat hozzátéve -- a Rákóczi-szabadságharc korával s a Nagy Fejedelem alakjával, vitézkedésével foglalkozunk, im-ígyen is elterelvén figyelmünket arról, amibe nincs beleszólásunk: a vírushelyzetről s a politikai acsarkodásról.

Úgy érzem, az idén még jóval magasabbra tették a mércét az előadók, mint eddig. Szalma Jutka, Bagi Marika, s ma Szilágyi Klára valósággal egyetemi előadásokat tartanak: széles látókörű, roppant anyagot mozgató bemutatókat. A Csoport pedig hűségesen figyel, kérdez, jegyzetel, kiegészít; óra végén pedig a prezentációk újranézése által ismétlünk, rögzítünk.

Vajon kirándulunk-e még együttesen? Lesz-e poszt-vírus időszak a mi számunkra, lesz-e csend a politikai életben? Mi mindenesetre ma is átadtuk magunkat a történelemnek: a baljós, sok vérrel teljes 17-18. századnak, a török- és Habsburg-dúlta, függetlenségét újra- s újra hiába kivívni szándékozó régi időknek. Néztük a Nagy Fejedelem híres képét, hallgattuk hallgatását, szívesen olvasnánk Vallomásait és Emlékiratait is ezekről a hősi és zord időkről, janzenista bölcsességéről…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr416215934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása