A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2011. szeptember 30. péntek

2011.10.02. 11:51 muvtkorhmv

 

A mai napot teljes egészében a tudománynak, szeretett művészettörténetünk legkülönbözőbb szegmenseinek szenteltük.

Délelőtt Szentesen voltunk, és a Koszta József Múzeumban vettünk részt tárlatvezetésen, s egy előadást is meghallgattunk a fény-árnyékban gazdag, expresszív, sötét egű, tüzes színekben pompázó, vakító fehérekkel villogó Koszta-képek közt.

Utána a Horváth Mihály Gimnázium tudós tanárainak vendégei voltunk: László Zoltán könyvtáros tanár nagy értékű régi könyvekről, ősnyomtatványokról beszélt nekünk, s mutatta is a Luther Bibliát, Kálvin János, Pázmány Péter munkáit, Nagy Sándor történetét és így tovább. Ezt követően Cseh Lajos földrajztanár úr mutatott be egy frenetikus erejű vetítettképes előadást Itália vulkánjairól: a Vezúvról, az Etnáról, a Lipari-szigetekről. A délelőtt lenyűgözött valamennyiünket, de a szokásos időpontban ma is megtartott foglalkozás is nagyszerű élménnyel szolgált: Ormos Zsuzsi folytatta a Mátyás-Corvinákról kezdett, elmélyült kutatásokon alapuló előadását, vetítését: rengeteget tanultunk a mai napon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr433271641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanci 2011.10.03. 22:07:23

Nagyon érdekes volt a sok lehetőség között a Cseh Lajos tanár úr előadása. Kíváncsi lettem milyen rajzokkal nyerhettek a tanítványai, így "rászűrtem"!
Az esemény, az Alkotó pedagógusok tárlata 2009 04.04én volt. Meglepődtem, de ugyanakkor boldogan olvastam, hogy kedves társunk, Ormos Zsuzsi szintén a díjazottak között szerepelt ezen az eseményen!

Haranghyné Anci vagyok de a nevemen már más felhasználó regisztrált, így Hanci néven jelentkezem.

Cserjés 2011.10.06. 07:57:44

Két kiváló tanítványával Cseh Lajosnak én magam is találkoztam a tavaszi érettségi elnöki ténykedés közben, és két ügyes vizuális kultúrással is; a földrajzosok elképesztőek voltak. Ha jól tudom, Lajos Tanárúrra valóságos bázis-tagozatot fejlesztenek ki, országos beiskolázással nem csodálom!

A Zsuzsi által ketdeményezett Hét Fő Erényhez ajánlom egyelőre a mi Editkénk Szimbólumtára (szerk. Pál József és Újvári Edit, Balassi Kk. 1997)vonatkozó szócikk-részletét a "hét" szócikken belül, 213. oldal
süti beállítások módosítása