A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2016. december 27.

2017.01.30. 08:58 muvtkorhmv

 

s megint a kedd (péntekhez a szilveszteri mulatságok túl közel esnek…), kevéskén voltunk ma, ami érthető az Ünnepek miatt, ámde annál lelkesebbek (mint mindig). Tervekről folyt a szó először: mit is csináljunk a Nyíltra készülés megkezdése előtti szabad három hetünkkel… A kérdés gyorsan és attraktívan, változatosra formálva oldódott meg, ámde ez itt most nem árultatik el, hadd’ legyen meglepetés a mai hiányzóknak!

Németh Katink lejátszotta nekünk öt perces összeállítását a manierista szobrászat jeles alkotásaiból, szép zene kíséretében: hát, az a Cellini-Perseus! -- „csak azt tudnám feledni…!” Vérfolyam szépséges hajfürtökké, gyöngyöző hullámmá, megfaragott kemény anyag-csigákká stilizálva, győztesen – ebből az egy diadalmas, könnyed és végzetes szoborból meg lehetne érteni az egész manierizmust!

Elmélkedtünk valamicskét a Góngora-sírvers első, csaknem érthetetlen versszakán, melyet Marikánk most spanyolul is prezentált nekünk, Zsuzsi pedig, úgy tűnik, rájött a Rónay-fordítás mondattanára.

Végül kép-családokat néztünk, azonos témájú újszövetségi jelenetek generálta reneszánsz-, manierista- és barokk festményeket, s figyelmes szemeink elámultak, meghökkentek, látván a szentség és alázat lassú kihúnytát a szent témák európai ábrázolásában. Ámde Rembrandt mindent elsöprő Levétel a keresztről-jéig még nem sikerült ma eljutnunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr5112168116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása