A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2017. december 1. péntek

2017.12.02. 19:35 muvtkorhmv

 

 

 

Kedves Pagonyisthes, de hát hogyan is van ez? Miként lett itt hirtelen december, holott nemrég voltunk a börzsönyi rablóvárban, s nem sokkal előtte ama feledhetetlen Firenzében, Pisában?! Lehetséges volna, hogy az idő gyorsan telik, s mi csak azért nem vesszük ezt észre, mert felettünk NEM telik gyorsan, mert ifjúi szellemünk s a művészetekkel való intenzív foglalkozás úrrá lesz a mindent beőrlő, felforgató múlékonyságon… No meg: az önirónia!

Ma két vég-etűdöt hallgattunk, s Bodránk, ill. Antóniánk előadásai révén Tizianót, Caravaggiót és Rubenst egyszerre, egymás mellett csodálhattuk. Mindkét prezentációba belekezdtünk már korábban, s most értünk mindkettő végére. Hajdan Tizianóval valószínűleg hónapokig foglalkoztunk; Rubensszel kevesebbet, de Caravaggio megismerése még e mostani, hosszú, alapos vetítéssel-életrajzzal sem ért korántsem véget: a rész-elemzések hátra vannak. Ismét átérezzük, milyen jó is, hogy nem kell sietnünk; nem sürget senki; hogy valamennyien egyetértünk abban: fontos, hasznos és örömteli az ismétlés, új szempontú új mintavétel korábban felvázolt témáinkból. Tiziano gyönyörű, finom női portréja; Rubens felhabzó, hullámzó, felszakadó vonalrendszere, szín-orgiája, kontúr-nélkülisége; Caravaggio elképesztő rajztudása, súrlófényei, értelmet és érzékeket megzavaró hermafrodita szépségei és a finomnál is finomabb Loretói Szűz…

Következő alkalommal Szent Péter és Szent Pál következik, Caravaggio által, Zsuzsink révén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr813411965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása