A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2018. február 16. péntek

2018.02.16. 19:58 muvtkorhmv

 

 

Még két hét, és Barcelonában leszünk… De ott voltunk ma is, Szalma Jutkánkat, Ancikát, Szabinát hallgatva. S a foglalkozás végén még tárlatvezetést is kaptunk, más témában.

Jutka két építészeti műremeket is kidolgozott számunkra. Előbb a Szent Eulália nevét s hírét viselő barcelonai katedrálisról beszélt érdekfeszítően és részletgazdagon, gyönyörű képekkel, melyek közül talán a boltívek találkozásánál kialakított zárókövek motívumsűrítő festőisége volt a legmegkapóbb. Kő és kő, gótika és barokk mindenütt (a Kör vezetőjének két legkedvesebb stílusa…). A biztonság kedvéért jó megjegyezni a sok szent közt (Tekla, Llucia, Cecilia, Helen és társaik), hogy a jogászok védőszentje pedig Szent Ivo, ennél többet őróla most nem sikerül írni.

Kő, irdatlan sziklák, „Fűrészhegy” – Montserrat bazilikával, kolostorral, zarándokszállásokkal, kápolnákkal s La Mornetával, a Fekete Madonnával odabent, a templom félhomályában. Loyolai Szent Ignác itt dönti el, hogy elhagyja a világi életet,

mi, késő utódok abban bizakodunk, hogy hitvány földi életünket nem kell örökre elhagynunk ama semmiben lebegő libegő használata révén! 80 bencés szerzetes él itt, s van egy kimondhatatlan gazdagságú könyvtár is, ahová azonban még így, 60 felett sem léphetünk be, nők lévén; sebaj, ma Jutka révén láttuk eme „bábeli könyvtárat”. És Napóleon pusztított itt is inváziója alatt – miért is itt (is), holott e helyet 1025-ben alapították, s bájos hangú Fiúkórusa a kolostornak már akkor is működhetett!

Jó lesz mindezt élőben látni, felvértezve némi előzetes tudással,

csak ama libegő… csak amaz emeletes ágy…

Végül Ancikánktól egy pompás áttekintés Picassóról: érdekfeszítő volt az a keresztmetszet, melyet az előadás erről a magát egy századon át sem ismétlő zseniről adott.

A foglalkozás után Ormos Zsuzsi vendégeként még egy félórás tárlatvezetést is kaptunk: Markos Anna, kiváló fotóművész, a Móra Múzeum Dömötör Mihály utáni műtárgyfotósa kalauzolt bennünket sötét tónusú, megkapó képei közt: tán az egyik zsidótemető-kép? tán a sötétben csillogó országút kövei? tán a babák és kőangyalok? Igen, ha beszélnek a képekről, minden izgalmasabbá, érthetőbbé válik!

De kifeledtük Szabina rövid felolvasását: Dan Brown új könyvéből (Eredet) a Barcelona-rész s a Sagrada Família („a befejezetlen álom”) került felolvasásra. Megtudtuk, hogy a szerző ismeri az Art.Pagonyt, mivel világ-népszerűségű munkáiban csakis olyan helyszíneket választ, ahová éppen mi készülünk…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr5213675534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása