A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2019. augusztus 2. péntek

2019.08.04. 10:53 muvtkorhmv

 

 

A Pagony Naplójának szorgos és figyelmes készítője, vezetője, a mindig a legelső sorban ülő, onnan figyelő, sosem hiányzó Ihászné Katikánk kért ma szót a foglalkozáson: pár hete lezajlott szentpétervári útjáról számolt be saját fényképeivel illusztrálva mondandóját. A bemutatót különösen személyessé és meghatóvá tette, hogy Katikát e nagy útra Családja, Gyermekei hívták meg, születésnapi ajándékként…

Bennünk, a prezentáció nézőiben emlékek csapongtak e távoli, tengerparti, nagy múltú, széles irodalmú óriásvárosról: többen jártak is ott évtizedekkel ezelőtt, sokan beszámolókra emlékeztünk barátaink, a közelmúlt turistái révén.

Ami mindenekelőtt megérinti a nézőt, az a város óriási mérete, távlata, sugárútjainak, tereinek, csatornáinak széle-hossza, grandiózus, pompázatos építményeinek roppant volta, távolságai. S ott vannak hozzá a „fehér éjszakák”, a nyári időszakban soha-le-nem nyugvó, kísérteties fénnyel világló Nap. S ott van a barokk – utóbbi éveink hű kísérője, mely most a nemes klasszicizmussal társul s a műtárgyak páratlan világával. Emlékezünk arra is, mit jelentettek El Kazovszkij festőművésznek az Ermitázs görög-római szobrai; s mindaz a kép, szobor, melyeket mi magunk láttunk már reprodukcióban e múzeumból.

Katikánk beszámolója lélekmelegítő és informatív volt. Jövő alkalommal egy másfél órás ismeretterjesztő film követi majd; egy távolabbi időpontban pedig, reményeink szerint, Szalma Jutkánk „orosz barokk” prezentációja…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr1414994516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása