A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2020. szeptember 11. péntek

2020.09.12. 10:28 muvtkorhmv

 

 

Kastélyok után oltárok! És igen – semmit nem szabad eleve elutasítani: a megismerés, megértés lassú megszokáshoz, elfogadáshoz, végül megszeretéshez-, az értékek megtalálásához vezet(het) – nemcsak feltételes módban! Így vagyunk a magyar barokkal is, de sőt: a barokkal magával: minél többet tudunk róla, minél több értő kiselőadást és vetítést hallgatunk – annál erősebb az érdeklődésünk, elfogadó szeretetünk iránta.

Bagi Marikánk előadásában ma is egy ilyen átélt, alaposan átvizsgált, a tényekkel viaskodó, azokkal a Csoportot szembesítő oltár-bemutatót hallhattunk, legszívesebben azonnal újrahallgattuk volna az egészet a befejezés után. S kell a jegyzetelés, otthoni újraolvasás, szakkönyvekben tájékozódás is --, hogy kinyíljon számunkra a hazai, rokokóval, copffal, klasszicizmussal vegyülő, olykor még a manierizmust is őrző barokk világ. Egy világ, melyből jóval több emlék maradt az utókorra, mint a korábbi nagy korszakokból. Talán a Szent Pál sírját őrző bazilika képe a „Falakon kívüli…” híres templomban mint a keresztény oltár liturgia-történetének előzménye-; vagy Szent Giles mise-mondásának festménye; de majd a Szent Jakab templom lőcsei főoltára és az eljutás végre a nagyszombati Egyetemi Templom híres-szép barokkjához… sorolhatnánk az élmény-képeket,

melyek végigszemlélését egy figyelemre méltó templom-látogatás követett a valóságban: főutcánkon néztük meg, kellő vezetéssel, a Szentháromság katolikus plébánia-templomot…, s kaptunk ígéretet legközelebb orgonaszóra is Németh László (sic!) Esperes Úrtól!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr1816198642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása