A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2013. április 30. kedd

2013.05.07. 21:06 muvtkorhmv

 

Rendhagyó napon, kedden, de töretlenül…

Folytattuk a Boschsal történő aggodalmas és baljós ismerkedést, ugyanazon a prezentáción, amivel a múltkor Klára ismertetett meg bennünket. Nem csodálkozunk továbbra sem Panofsky aggályain! Megkíséreltük elválasztani az ismerőst az ismeretlentől: tetten érni a felülmúlhatatlan, kifejezhetetlen Boscht, aki senkihez sem hasonlít. Törekvéseink nem a megszeretést célozzák egyelőre, csupán tájékozódni szeretnénk a motívumok buja áradásában. E tájékozódásban Spissák Lajos szimbólum-kalauza bizonyosan segítségünkre lesz, a Gyönyörök kertje kapcsán, de számítunk Zsuzsink Szénásszekér-elemzésére, a Hét Főbűnre Ancikától, a Szent Antal megkísértésére az ismét csatasorba lépő Pesti Katitól, és Kláránktól A házalóra/Tékozló fiúra. Most összevetéseket kezdeményeztünk Dieric Bouts művészetével, Krisztus-arcmásokat keresgéltünk, próbáltuk tetten érni Bosch titkát… De hisz még az időrend megállapításával is gondjaink vannak, s a megrendelések mibenléte sem világos…

 

Lajos azt mondja, Karácsonyig elleszünk ezzel az új témánkkal, főként, hogy segítségképpen beillesztjük Brueghel Közmondásait és Bábel tornyát is a Bosch-fejezetbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr925287075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása