A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2014. július 18. péntek

2014.07.25. 17:52 muvtkorhmv

 

 

Az elgondolkodtatóan sok és kevés 60-as szám jegyében zajlott (legalábbis gondolatban) a mai óra, legalábbis az ünnepelt és megverselt számára, köszönet alkalmi Költőnknek, Gézánknak, s idézem:

valami űz hajt lankadatlan

(…)

de a végtelen tengerébe visz

az emlék s az értelem

Költemény, Klárika-csokifinomság, gladiolusz és: három drágakedves alak, kiket oly rég nélkülöztünk: Csókay Piroskánk, egyenest a szeles Balatonról, s mindjárt előadást is tartott a bencésekről, hisz ne feledjük: nyári rendes kirándulásunk két hét múlva esedékes a „Betyárok Földjére” (Katikánk, ne feledd, hogy Páris az (Ady) Bakonya!! – s hamarosan a miénk is…, szavalattal megidézzük). Piroskánkon kívül egyszer csak megpillantottuk rég nélkülözött Zsuzsikánkat is, nagy-nagy öröm – nélküle, az Ő művészettörténeti szakértelme nélkül szegett szárnyú gerlicék vagyunk, volnánk. Viszont kiderült, hogy a hüllőkkel, kivált a békákkal nem ápol Zsuzsink meghitt viszonyt – Ancikánk természetföldrajzi és állatbiológiai vetítésén több ízben elfedte szemét, unkák, gyíkok esetén. És itt volt Szőke Mártink is, csendesebben, bánatosabban, mint szokott, de mégis eljött!!

A bencés előadás felzárkózott Zirc, III. Béla, Szent Móric és a Bakonybél-áttekintések mellé, csakúgy, mint a földrajzi, növénytani, pataktani ismerkedés e máris-megszeretett (és csak 25 fokos emelkedőket tartalmazó, szurdok- és kaptató nélküli) csodahellyel.

Legközelebb: betyárok, de szót engedünk kissé Bruegelnek s a Bibliának is, hogy legyen hová visszatérni a Bakonyból!

A mai foglalkozás titkos hívószava pedig: PAUTYINKA, azaz – Pókfonál oroszul, Hajnóczy Péter és Jávor György tollából, forever.

 

„A holdfényben vékony, csillogó pókfonál ereszkedik az alvók fölé. A festő előredőlve nézi a mozdulatlan, csillogó fonalat. Belép a képbe, lassan lépked az ösvényen a cserjés felé.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr476544839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása