A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2014. augusztus 15. péntek

2014.08.29. 21:26 muvtkorhmv

A mai alkalommal először Magyarné Anna tagtársunk előadását hallgattuk. Anna visszavezetett bennünket bakonyi túránk kedvéért kissé elhanyagolt Bruegelünkhöz: a Misanthrope (1568) című festmény furcsa nyomokban hívja fel a figyelmet, hogy nem járunk el helyesen, ha szó szerint vesszük a látottakat: allegóriáról, paraboláról, példázatról van szó bizonnyal. Különben nem tébolyogna a csuklyás, fekete alak vaskos erszénnyel a kietlen pusztában; nem burkolná tolvaját a titokzatos üveggömb, s tán a szélmalom sem állana a kép hátterében, no meg a birkák nyája… Anna a képhez Moliére jóval későbbi komédiáját illesztette, hasonló cím alatt, s a darabból vett felolvasások azt sugallták: a dolgok tegnap és ma változatlanok, minden visszatér, vagy el sem is múlik sosem.

Anna előadását vendégünk bemutatója követte. Nem először látja szívesen csoportunk Mórocz Gábor PhD hallgatót, ki most disszertációja egyik témájáról, az esszéíró Asbóth Jánosról beszélt. Megragadott bennünket e különleges intelligenciájú, angolosra formált késő-19. századi ember, egyszerre haladó s konzervatív gondolkodó, aki művészeti kritikáiban Ruskin nyomain járt, s ha az idő rövidsége nem engedte is a kifejtést (a foglalkozást követően a Galéria Mednyánszky-tárlatára igyekeztünk), sok kérdés, gondolat fogalmazódott meg bennünk az elhangzottak kapcsán, s eszünkbe idéződött a korábbi Justh-előadás is. Sok sikert, szerencsés előmenetelt kívánunk fiatal előadónknak!

Bruegel bibliai tárgyú műveivel folytatjuk az elkövetkező órán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr106649113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása