A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2015. június 16. kedd

2015.11.04. 12:19 muvtkorhmv

 

 

 

Rendhagyó nap, rendhagyó időpont: kedd, 14 óra, oktyka nem ér rá pénteken, plusz a Könyvtár nyári időszámítása… Fővünk a Németh László-szobában, át is tesszük nyári foglalkozásainkat reggel 9 órára.

Nem is voltunk ma túl sokan kánikulailag, de azért dolgoztunk: néhány alapkérdésre kerestük a választ a Végh János-tanulmány nyomán. A német reneszánsznak vagy Dürer korának nevezett speciális jelenségre koncentráltunk, nagyobb tanulmányaink megkezdése előtt, alapvetésként. Mitől oly rövid s oly magában álló ez a nagy, önálló korszaka a német művészetnek, s miért huny ki azután oly sietve, Dürer halálát követően? Mi is ez a fergeteges, Európát átsöprő reformációs forradalom, mely megtizedeli szeretett templomi képeinket; mi ez a tisztogató, fanatikus düh, mely Északról indulva, elönti Európát? E kérdések még nem tisztázattak, csupán felvettettek, de beszéltünk a német és itáliai reneszánsz alapvető különbségeiről négy-öt pontba szedve, s prezentáció által bizonyítani igyekezvén. Beszéltünk a Szó Gutenberg által megnövelt hatalmáról is.

Késő-gótikus szobrászattal, Wyt Stwosz protoreneszánszával folytatjuk Zsuzsink révén, hiába fogadkoztunk, hogy csak a reneszánsszal, csak a „Nagy Ötökkel”… Jobb lesz így, alaposan nekilátva, komplexebben, ahogy eddig is tettük, hisz Németalföld elején is visszamentünk a Dijoni oltárig! Jutkánk a Heidelbergi Kastélyhoz kapott kedvet, Ancikánk a Dunai Iskolához, Editke elvállalta az Isenheimi oltárt, és Szabina orosz szakirodalmon gondolkodik Holbein Halott Krisztusához, Bodra ugyancsak, LESZ mit csinálnunk, annyi szent!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr218049878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása