A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2015. október 9. péntek

2015.11.08. 17:26 muvtkorhmv

 

A mai alkalommal először is ünnepeltünk: Haranghy Géza tagtársunkat, poétánkat az Őszikék nemzetközi költői versenyén elért többszörös díjazottságáért, zsüri-különdíjáért; és ünnepeltük kedves nejét, Ancikát is: fotósunkat és grafikus-festőnket, akinek olvasóköri kiállítás-megnyitóján a minap volt alkalmunk részt venni, nagy örömmel. Géza verseit szavalta, olvasta fel, Ancika pedig három mártélyi tájképét mutatta be, melyekhez aztán értelmezést, elemzést is igyekeztünk fűzni, a festészet anyagain s a realizmus változatos természetrajzán gondolkodván. Szabina tagtársunk költeményeivel a Látóhatár antológiájában kap majd helyet (legközelebb Őt hallgatjuk). Novemberben pedig Magyarné Anna festő-tagtársunknak lesz kiállítása Algyőn, s ehhez az eseményhez is szeretnénk órai elemzést, beszélgetést fűzni.

E tehetségek, e lelkes művészi pályák itt bontakoztak ki a szemünk előtt, láthattuk az első lépéseket, elszánásokat – s a mostani eredményeket: örülünk, és büszkék vagyunk Rájuk!

Sok elmaradásunk van a német reneszánszban mutatott elmélyülésben, valami mindig elvon a konzekvens munkától: vágyunk a mozgásra, változatosságra, s ez minden bizonnyal a tagság egyre fiatalodó lelkületét, derűs kedélyét, megújulni vágyását mutatja. Sok a tennivalónk: nem láttuk még a Borsos-kiállítást, a most megnyílt Őszi Tárlatot, Szabó Ábel és Szabó Klára Petra munkáit a Tornyaiban, s az igazsághoz tartozik, hogy a Pagony fejét kissé megzavarta a hír, hogy 2016 tavaszán hová-merre is merészkedünk most már, be, Európa s a művészetek legszívébe… fapadon!

Egyszóval: belenéztünk még az Altdorfer-prezentációba, hogy 19. századi párhuzamokat keressünk a „romantikusnak” ítélt Dunai iskolához (Caspar David Friedrich -- Szabinánk bemutatójában), de az Isszoszi csatához is megtérünk még, egy furcsa, szokatlan Dalí-kollázs előkészítésével.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr1008060314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása