A kör honlapja

Art.Pagony

Kedves Olvasóink, akik megtisztel- nek bennünket, hogy mostantól már nem csupán honlapunk, de blogunk olvasói, nyomkövetői is lesznek!

Szeretettel köszöntjük s vitára, be- szélgetésre várjuk Önöket, hiszen a blog, ha jól sejtjük, interaktív műfaj, hogy e "modernségében" immár nem kevéssé elcsépelt, jelentésvál- ságban szenvedő kifejezéssel éljek. Mi, ahogy ezt, kedves Olvasónk, láthatja honlapunk tartalmait kö- vetve, a szakmai-tudományos kö- zelítések, tájékozódások és be- szédmódok hívei vagyunk: ez tartja össze, ez a törekvés, önképzőkö- rünket immár hetedik esztendeje.

Terveink szerint tehát beszélgetni, beszélni, kérdés-feleletben gon- dolkodni fogunk e lapokon, s tesz- szük ezt nyilvánosan, az Önök hoz- zászólásait is várva -- ugyanakkor csakis tárgyszerűen: heti temati- kánkhoz, választott szakterülete- inkhez kapcsolódva, órai anyaga- inkat mind szélesebb körben bőví- tendő.

Erre a kalandos útra hívnánk Önt is, kedves Olvasó -- s most már: Írótárs, hétről hétre!


Cserjés Katalin, a Kör vezetője
SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék oktatója

Címkék

2020 július 31. péntek

2020.08.01. 09:55 muvtkorhmv

 

 

Végre együtt a Pagony: ma délelőtt fél 10-kor, mintha közben el sem telt volna az a 4 (5?) hónap, az Art.Pagony Kör tagjai felsorakoztak a hajó fedélzetén munkára és „utazásra” készen. (Hány önkéntes szerveződésű csoport mondhatja még magáénak ezt a megkérdőjelezhetetlen hűséget?!) Igazából nem egészen az elmúlt heti blogban ígérteket csináltuk ma: a magyar barokk történeti hátterezése a jövő alkalomra marad (ez lesz egyszersmind egyik újabb Tagunk, Jucika debütálása is). Most Piroskánk két (2! k-e-t-t-ő) esztendővel ezelőtt elkészített prezentációját vetítettük gyönyörű zenék előterében: a magyar barokk szobrászata és festészete nyílt ki előttünk a jól megválogatott, bőséges képanyag alapján. Csoporttársaink, a remény szerint, valósággal ihletet kaptak újabb és újabb előadások előkészítésére és megtartására. Az pedig, hogy e prezentációk két éve készen vannak – nem lassúságunkat, csiga-tempónkat, hanem hihetetlen alaposságunkat és tudásszomjunkat mutatja! Volt nekünk már 4 éves késésű prezentációnk is… Ámde témáink elvégzése elé SEMMI sem gördíthet akadályt, életkorunk legkevésbé!

Bevezetésképp azért eltöprengtünk együtt a barokkra aggatott „giccses” jelző oktalanságán; felvetettük a kései magyar barokk korszakait és azokat a stílusirányzatokat, melyekkel együtt fog élni (rokokó, copf, klasszicizmus s a két különböző időszakban jelentkező neobarokk irányzatok).

Megbeszéltük a lehetséges előadás-témákat is, melyek számát és irányát aztán a két prezentáció kínálata jócskán felülírta (gondol itt a blog írója elsősorban Jan Kupeckyre, Girolamo Pesce Mária Szent Bernáttal című „repetitív” vásznára vagy Caspar Franz Sambach különös képeire).

A következő alkalom a történelmi áttekintésé, hogy azután átadhassuk a szót a magyarországi barokk kastélyoknak – és Szalma Jutkánknak…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvtkorhmv.blog.hu/api/trackback/id/tr3916098778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása